Skal du holde tale til konfirmant? Da gjelder det å holde tunga rett i munnen! Dette er din eneste sjanse til å dele visdomsord og omtanke med konfirmanten. Les våre tips for å lykkes!

Under enhver konfirmasjon, er det en forventning rundt taler. Disse er minst like viktige som maten, felleskapet, og lokalet en holder konfirmasjonen i. Kanskje er talene aller viktigst.

For når du tenker over det, er det selve seremonien og talene som er en del av overgangsriten. Talene skal være en oppsummering av konfirmantens liv så langt, samt forhåpninger fremover.

Det er flere ting å tenke over ved taler til konfirmanten. Hvem skal tale, og hva i all verden bør disse personene si for noe? Les videre for svaret på disse spørsmålene!

Konfirmasjons tale

Disse må tale

I alle konfirmasjoner finnes det en gruppe mennesker som «må» gi en tale. Det vil si, hvis disse ikke gir en tale, vil nok mange tenke at det var litt merkelig at de ikke gjorde det.

To personer som krysser av en sjekkliste

Foreldre

Foreldre står helt øverst på lista. De kjenner barnet best, og selv om det fort kan bli et par flaue historier og himling med øynene, vil nok konfirmanten sette pris på dette i lang tid fremover.

Fokuser på konfirmantens oppvekst, noen morsomme historier, hva konfirmanten gjør i dag, og hvilke forhåpninger som finnes for fremtiden. Ønsk konfirmanten lykke til fremover!

Tale til konfirmant

Besteforeldre

Besteforeldre vil i mange tilfeller ha en lignende tale som foreldre, selv om de ikke kjenner konfirmant like godt. Allikevel vil nok talen preges noe mer av alvor og visdomsord.

Når du er den eldste i lokalet, bør du gripe muligheten for å preke litt om hvordan konfirmanten bør leve fremover. Her kan du i en formell setting dele litt om dine verdier, og gi lykkeønskninger.

Tale til konfirmant

Faddere

Faddere forventes absolutt å holde tale til konfirmant. De har tross alt hatt ansvaret for å ta vare på konfirmanten, dersom foreldrene skulle gå bort.

Muligens er den tradisjonen noe satt til side, og de fleste faddere tenker ikke over dette ansvaret lengre. Men tradisjonelt sett er altså byrden der, og en tale bør i hvert fall nevne noe om dette.

Konfirmant tale

Disse kan tale

I tillegg til de som «må» tale, finnes det flere som kan tale i en konfirmasjon. Faktisk er det ingen begrensninger for hvem som kan tale, slik at hvem som helst i praksis kan gjøre dette.

Gratulasjon

Konfirmant

En konfirmant forventes av mange å tale i en konfirmasjon, men oftest er det kun en takketale for gavene. De kan derimot også levere en lengre og mer meningsfull tale.

Det å takke sine foreldre for oppveksten, samt si litt om hva en planlegger for fremtiden, er en god ide. Vanligvis sier også konfirmanten noe om hva pengene fra konfirmasjonen skal brukes på.

Taleskriver

Andre familiemedlemmer

Andre familiemedlemmer enn foreldre og besteforeldre, kan selvfølgelig også holde tale. Her er det innimellom tanter og onkler, samt brødre og søstre, som ønsker å få inn et ord.

Det er derimot ingen begrensninger for hvem som kan tale til konfirmanten. Har du noe på hjertet, vil toastmaster helt sikkert la deg få inn et ord eller to.

Mann som står foran en ferdig tale

Nære venner

Sist, men ikke minst, er det ikke uvanlig at nære venner kan holde taler i konfirmasjoner. Disse blir gjerne korte, slik som for konfirmanten selv, men de er hyggelige.

Har en vokst opp sammen, og kanskje konfirmeres samme år, er det vanlig å gå i hverandres konfirmasjon, så lenge disse ikke krasjer med hverandre.

Tale til konfirmant

Kreativ tale til konfirmant

Uansett hvilken relasjon du har til konfirmanten, kan en kreativ tale være en god ide. Her finnes det mange gode ideer. Les mer om våre to favoritter nedenfor.

Tale til konfirmant

Eventyrtale til konfirmanten

En eventyrtale til konfirmanten kan bli veldig flott. Start med «det var en gang», og se hvor eventyret leder deg. Baser det på konfirmantens liv, men krydre gjerne med litt morsomheter.

Fordelen med å levere en eventyrtale til konfirmanten, er at alle vil huske talen i lang tid. Når du først skal gi en tale i konfirmasjon, er det godt å vite at alt det harde arbeidet belønner seg.

Mann som ser gjennom en kikkert

Alternativ til tale i konfirmasjon

Ønsker du å levere en kreativ tale til konfirmanten? Et alternativ til den tradisjonelle talen er da et godt valg. For eksempel kan en konfirmasjonssang virkelig gjøre susen for å lette på stemningen.

Du trenger ikke droppe talen av den grunn! Sett talen til en melodi da vel. Eventuelt kan du presentere talen i teaterform, få andre til å delta, og mye mer. Alternativer er det flust av.

Kake til konfirmant

Typisk «kjære konfirmant tale»

En helt typisk «kjære konfirmant tale» går også helt fint å holde. Noen foretrekker det tradisjonelle, og det er tross alt ikke spennende med kreative taler om alle skulle velge dette alternativet.

Holder du deg til den tradisjonelle talen, så finnes det mange gode eksempler på nett. Vi sender deg også gjerne eksempler på tidligere taler vi har skrevet, anonymisert så klart, helt gratis!

Tre glade skribenter med PC

Motta hjelp fra taleskriver!

Skulle du trenge hjelp fra en taleskriver, så har vi profesjonelle tekstforfattere som er klare for jobb. Klikk på knappen nedenfor for å komme til bestillingssiden, der det er enkelt å bestille.

Vi setter i gang med talen umiddelbart etter din bestilling, og den vil være klar innen 24 timer!