Tale til konfirmanten fra besteforeldre 

Mange besteforeldre ønsker å holde en tale til konfirmanten på den store dagen. Denne kan for eksempel leses opp av både mormor og morfar (eller farmor og farfar), slik at den blir mest mulig personlig. Men hvordan lager man egentlig en fin tale til barnebarnet?  

Her deler vi noen tips! 

Innhold i tale til konfirmanten fra besteforeldre 

Det første du bør tenke over, er hva talen skal inneholde. Her er det lurt å skrive ned en del stikkord først, slik at du får et overblikk. Tenk deretter over rekkefølge, slik at talen får en rød tråd og god struktur. En rotete tale er tross alt ikke så lett å følge med på!  

 Her er noen tips til innhold og struktur: 

 

  • Kjære (barnebarns navn) 
  • Introduksjon: Noen ord om den store dagen  
  • Beskrivelse av konfirmanten som liten 
  • Minner og opplevelser dere har hatt 
  • Egenskaper konfirmanten har som du setter pris på 
  • Noen egenskaper som kanskje ikke er fullt så bra (med humoristisk vri)? 
  • Fremtidsønsker 
  • Gratulerer med den store dagen 

Hvordan lage en kreativ og personlig tale til konfirmanten? 

Over ga vi et eksempel på hvordan en tale til konfirmanten fra besteforeldre kan se ut. Ønsker du en litt mer kreativ tale, er imidlertid dette også mulig! Du kan for eksempel skrive hele talen på rim, eller å presentere den sammen med bilder/video.  

Vi mener at den viktigste suksessfaktoren for en vellykket konfirmasjonstale, er at talen er personlig. Skriv derfor til konfirmanten, og flett inn konkrete minner og opplevelser dere har hatt sammen. Du kan med fordel tale til konfirmanten i «du»-form, fremfor i tredjeperson. 

Dikt og sang til konfirmanten fra besteforeldre 

Når du skal lage en kreativ tale til konfirmanten, er sang og dikt gode virkemidler. Når det kommer til dikt og sanger, kan du presentere noe som er skrevet av kjente låtskrivere eller poeter. Men du kan også skrive diktet eller sangen selv!  

Aller mest personlig blir det naturligvis om du velger sistnevnte. Skal du skrive en sang, er det gjerne lurt å velge en kjent melodi. Da er rytmen allerede klar, og du trenger kun å legge til personlig tekst.   

Les også: Morsomme konfirmasjonssanger  

Tips til fremføring av konfirmasjonstale fra besteforeldre 

Like viktig som at innholdet i talen er bra, er det at selve fremføringen er bra. Selv den beste tale kan bli middelmådig dersom man ikke fremfører den med innlevelse. Første bud er derfor å gå over talen og sørge for at den føles naturlig ut. Passer den deg og din måte å snakke på?  

Dersom talen er fra to besteforeldre, kan det også være fint å fremføre den i fellesskap. Kanskje dere kan bytte på å snakke, annen hver gang? Da blir kanskje talen ekstra minneverdig og personlig. 

Få hjelp med taleskriving! 

Vi har lang erfaring med å skrive tale til konfirmanter fra besteforeldre, foreldre, søsken, faddere og andre. Står du fast eller føler at talen din ikke er bra nok, hjelper vi gjerne deg også. Basert på dine ønsker og stikkord, skriver vi en personlig og fin tale.  

Husk at vi kan hjelpe deg med alt fra morsomme taler til dikt og sangtekst!