Tale til konfirmanter
Skal du holde tale til flere konfirmanter, for eksempel i forbindelse med en felles konfirmasjonsfeiring eller i kirken? Dette er en fin mulighet til å si noen velvalgte ord til ungdommer som står på dørstokken til voksenlivet.
Her deler vi noen tips til blant annet innhold og lengde!
Hva bør man si i en tale til konfirmanter?
Nøyaktig hva man bør si i konfirmasjonstalen avhenger av hvem som holder den og hvem mottakerne er. Skal for eksempel presten holde en liten tale i kirken, er det gjerne på sin plass å dele noen generelle livsråd med ungdommen.
Skal du derimot holde tale til konfirmanter i en privat feiring, sier du gjerne litt om oppveksten, konfirmantenes personlige egenskaper og hvorfor du er så stolt av dem. Kanskje du er mor eller far til tvillinger som konfirmerer seg? Da vil du sikkert at talen skal være litt personlig!
Ulike taler i konfirmasjonen
Før du skriver en tale til én eller flere konfirmanter, bør du tenke over hva slags tale det er snakk om. Det er nemlig mange ulike taler som kan høre hjemme i en konfirmasjon. Her er noen eksempler:
- Velkomsttale
- Tale fra foreldre til konfirmant
- Faddertale
- Tale fra søsken eller besteforeldre
- Takk for maten-tale
- Takketale fra konfirmanten selv
En velkomsttale vil for eksempel se annerledes ut enn en tale fra konfirmantens foreldre. La oss se nærmere på noen av talene, og komme med noen konkrete råd til innhold og lengde!
Velkomsttale i konfirmasjon
Den første talen som avholdes i konfirmasjonen, er gjerne velkomsttalen. Her ønsker man kort og godt gjestene velkomne til feiringen, og takker for oppmøtet. Man kan også si litt om dagens program, og hva som skal skje videre.
Velkomsttalen trenger ikke å være spesielt lang, og varer kanskje i 1–5 minutter. Det avhenger naturligvis av hvor mye du har behov for å si.
Taler fra foreldre og øvrig familie
De mest personlige talene i konfirmasjonen, er de som er fra foreldre, besteforeldre, faddere og søsken til konfirmanten. Vi anbefaler at taler som dette har en lengde på 1–6 minutter. Det viktigste er å unngå at talene varer veldig lenge dersom mange skal tale.
Når det kommer til innhold, kan man gjerne dele noen historier om opplevelser eller minner man har med konfirmanten. Man kan også si litt om konfirmantens egenskaper, og dele noen visdomsord og dikt.
Noen ganger kan man holde en felles tale til konfirmanter som feirer dagen sammen. Dette kan for eksempel gjelde søsken som er tvillinger og derfor konfirmerer seg samtidig. Man kan da tale til konfirmantene hver for seg, eller lage en personlig tale rettet mot begge.
Vi skriver personlige taler til konfirmanter!
Skal du i konfirmasjon, og ønsker å si noen ord til konfirmanten? Om du synes det er vanskelig å skrive talen, kan det være godt å få litt hjelp. Din Taleskriver har skrevet mange konfirmasjonstaler for både foreldre, besteforeldre, faddere og søsken.
Vi hjelper gjerne deg, også! Send oss dine stikkord eller historier om konfirmanten, og la oss lage en tale som både rører og engasjerer.