Tale til pappa
Taler til familiemedlemmer man er glad i, er ikke alltid så lett å skrive. Selv om du kjenner vedkommende godt, er det ikke nødvendigvis så lett å vite hvordan talen skal settes opp og formuleres. Så hvordan skal man gå frem?
Ofte finner man eksempler på taler fra forelder til barn ved forskjellige anledninger som bryllup og konfirmasjon. Men hva med taler fra barn til foreldre? Det kan ofte være litt ekstra vanskelig å skrive, nettopp fordi det har kanskje alltid vært at foreldrene har vært de som holder talene og snakker for, eller til, barna. Men når pappa skal feire jubileum, så er det din tur til å snakke, og det kan vi hjelpe deg med.
Personlig relasjon og setting
Det du bør tenke på først når du skal skrive en tale til pappa, er hvilken setting talen skal holdes i. Er det en intim feiring med kun de nærmeste, eller er det et svært lag med både familie, venner, kollegaer og bekjente av faren din? Dette kan ha en påvirkning på hvordan talen din burde være.
Det kan være fint å være litt mer personlig dersom det hovedsakelig er de nærmeste som skal være der. Du kan snakke om hvor mye han betyr for deg, hvor mye innflytelse han har hatt på livet ditt, og hvordan du fortsatt har tatt vare på kosebamsen han ga deg da du var fem år.
Hvis det er snakk om et stort selskap med mange gjester som du kanskje ikke kjenner engang, så vil du kanskje heller være litt mer formell. Det slår aldri feil å si at faren din betyr mye for deg uansett hvilket lag du er i, men kanskje du heller vil trekke frem positive ting om han personlig, heller enn dine følelser om han.
Humor og lengde
Hvor mye humor du skal ta med i talen, kommer an på flere faktorer. Det kommer selvsagt an på hvem du er som person, om det er noe som kommer naturlig for deg eller ikke, men også på forholdet du har til faren din. Hvis dere baserer mye av forholdet deres på humor, så passer det jo veldig godt å ha litt humor i talen også.
Men det kan også komme an på hvilke gjester som er med. Det kan hende faren din ikke setter pris på at du gjør kjærlig narr av han foran kollegaer og sjefen hans! Dette vet du nok selv best, og kan gjøre en avgjørelse ut ifra disse faktorene selv.
Men hvor lang skal en tale være? Dette er det ingen fasitsvar på, men en god tommelfingerregel er at den ikke skal være altfor lang. De færreste synes det er spennende å høre på noen holde eviglange monologer når man heller vil spise og kose seg.
Vi regner omtrent 140 ord per minutt man snakker, så dette kan du ta utgangspunkt i når du skriver talen din. En tale på 2-4 minutter er ofte mer enn nok, og du får sagt en god del på liten tid. Men igjen, her er det ingen faste regler, så dersom du tenker det passer seg med en litt lengre tale, så gjør du det.
Trenger du fortsatt hjelp?
Hvis du fortsatt sitter med en haug av stikkord du gjerne vil ha med i talen til pappa, men klør deg i hodet over hvordan du skal formulere det i en god tale, så fortvil ikke! Vi i Din Taleskriver hjelper deg gjerne.
Vi har et solid team med erfarne taleskrivere som synes det er kjempegøy å skrive taler. Dersom du gir oss gode stikkord om faren din og forholdet deres, så kan vi utforme en godt skrevet og personlig tale som høres ut som om du har skrevet den selv!
Ta kontakt med oss i dag for en uforpliktende prat, og la oss hjelpe deg!