Taler til konfirmanten

I en konfirmasjon er det vanlig at det holdes flere taler til konfirmanten. Lurer du på hvor din tale passer inn? Eller kanskje vurderer du om du skal holde en tale eller ikke? Da kan det hjelpe å lære mer om konfirmasjonstalene og hvordan man skriver dem.

Konfirmasjonsdagen er ofte en stor dag i både konfirmantens liv og for de som står konfirmanten nær. Før så pleide det å være mange normer og retningslinjer for hvordan denne dagen skulle gjennomføres og hva den skulle inneholde. I dag er det ikke like strengt. Hver familie velger gjerne selv hvordan dagen skal markeres. Men talene, er ofte et hyggelig og kjent tilskudd på dagen.

I denne artikkelen vil vi se litt nærmere på de ulike talene som konfirmanten får gleden av å motta, samt hva som er viktig for at disse talene skal lykkes.

tre taleholdere i konfirmasjon

Hvem kan holde tale til konfirmanten?

Det er ikke noe fasitsvar på hvem som kan og ikke kan holde en tale for konfirmanten. Det avhenger mye av hvor stort selskap som skal holdes, og hvor mange som planlegger å fremføre en tale.

I noen konfirmasjoner er det ingen taler som fremføres, mens i andre holdes det mange. Det vanligste er at foreldrene og besteforeldrene til konfirmanten holder en tale på denne dagen. Andre vanlige taleholdere er søsken, gudforeldre eller andre som står konfirmanten ekstra nær.

Hvis du gjerne ønsker å holde en tale for konfirmanten, er nok dette stort sett bare gledelig mottatt. Hvis du blir usikker på hvorvidt det passer, kan det være en god ide å forhøre seg med de som arrangerer selskapet. Da gir du dem en mulighet til å planlegge litt. For selv om taler er et gledelig innslag, kan det bli for mye av det gode, dersom alle skal holde en tale.

Person som planlegger konfirmasjons talen

Hvordan ser en tale til konfirmanten ut?

Uavhengig av hvem du er for konfirmanten, er det visse likhetstrekk som alle taler til en konfirmant deler. Det viktigste fellestrekket kan sies å være at de dedikeres til konfirmanten selv. Med andre ord: Konfirmanten skal stå i sentrum for talen din.

Innholdet i talen skal altså dreie seg om konfirmanten. Dette betyr at talene ofte inneholder:

  • Gratulasjoner
  • Gode egenskaper og trekk ved konfirmanten
  • Minner du og konfirmanten deler
  • Lykkeønskninger

Som hovedregel er heller ikke en tale til konfirmanten alt for lang. Det kan være greit å sikte seg på et sted mellom 1-3 minutter. Dette gjelder spesielt dersom det er mange som skal holde en tale i konfirmasjonen. Talen blir dessuten ofte bedre, dersom den er kort og tydelig får frem sine viktigste poenger.

sjekkliste for en god konfirmasjonstale

Gode råd til deg som skal holde tale

Vi har allerede snakket om at konfirmanten burde stå i sentrum av talen din. Men det er mer enn det som skal til for å lage og fremføre en god konfirmasjonstale. Før vi går nærmere inn på dette, kan det være greit å nevne at det finnes mange måter å hedre konfirmanten på denne store dagen.

Du trenger ikke fremføre en tale, dersom du føler deg ukomfortabel med dette. Du kan for eksempel lage en bilde og/eller video- fremvisning. Noen velger å fremføre et dikt, eller lage en konfirmasjonssang. Hvis mange skal holde taler på denne dagen, kan disse løsningene være en god måte å skape litt variasjon på. En annen måte å skape et underholdene bidrag på er å inkludere litt humor i konfirmasjonstalen din.

Dersom du faller ned på at du vil holde en tale, burde du begynne tidlig. Forberedelse er ofte nøkkelen til å få til en god tale. Arbeidet du legger ned i talen, synes alltid! Å øve på fremførelsen, kan også gjøre selve talen bedre. Ønsker du flere tips til konfirmasjonstalen din kan du finne de her.

Taleskriver som jobber

Ønsker du hjelp med talen din?

Taleskriving er en kunst, som dessverre ikke kommer naturlig for alle. Synes du det er vanskelig å skrive en tale til din konfirmant? Ikke la det hindre deg fra å være med å gjøre dagen mer spesiell for konfirmanten!

Enten du er foreldre, besteforeldre, eller en annen nærstående som skal holde konfirmasjonstale, kan vi i Din Taleskriver hjelpe deg på veien. Enten du ønsker noen til å skrive talen fra bunn av, eller fullføre din påbegynte tale, hjelper vi deg gjerne! Hva om du drømmer om å holde en morsom konfirmasjonstale? Eller en konfirmasjonssang? Det er heller ikke noe problem. Vi kan sammen skape nøyaktig det bidraget til konfirmasjonsdagen som du ønsker å gi.

Kontakt oss gjerne for en uforpliktende prat, eller bestill din tale til konfirmasjonsdagen allerede nå!