Talerekkefølge i bryllup

I et bryllup avholdes det tradisjon tro en rekke taler. Men hvem skal tale når, ifølge skikk og bruk? Finn ut hvilken talerekkefølge i bryllup som gjelder!

Mange er usikre på tradisjonell talerekkefølge i bryllup. Det er viktig å avklare dette på forhånd, slik at alle som skal holde tale vet når det er deres tur.

Vi skal her se nærmere på i hvilken rekkefølge bryllupstaler skal avholdes, basert på tradisjonell skikk og bruk.

Penn skriver tale

Rekkefølge på bryllupstaler

Hvorvidt du ønsker at talene i bryllupet skal følge tradisjonell skikk og bruk eller ikke, er selvfølgelig helt opp til deg.

Rekkefølgen på talene kan fint endres på om ønskelig, så lenge dette avtales partene imellom. Her er tradisjonell talerekkefølge i bryllup:

 

  1. Velkomsttale fra vert
  2. Tale fra brudens mor eller far
  3. Brudgommens tale
  4. Brudens tale
  5. Forlovertale fra brudens forlover
  6. Forlovertale fra brudgommens forlover
  7. Tale fra brudgommens mor eller far
  8. Taler fra eventuelle besteforeldre eller faddere
  9. Brud eller brudgoms søsken
  10. Taler fra venner
  11. Takk for maten-tale
Mann på datamaskin

Kjøreplan i bryllup

Med en god kjøreplan, kan du være sikker på at aktiviteter og talerekkefølge i bryllup skjer som planlagt. Kjøreplanen forhindrer også misforståelser.

Uten en kjøreplan kan det fort bli forvirringer rundt hvem som skal holde tale når, og en risikerer at flere holder «samme» tale.

Tradisjonell kjøreplan

Som regel starter bryllupsfesten med at bryllupets vert ønsker gjestene velkommen. Ifølge skikk og bruk er det brudens far som representerer vertskapet, men dette er valgfritt.

Etterpå tar toastmaster ordet, og gir gjestene oversikt over bryllupets program. Her vil blant annet gjestene få oversikt over middagsservering, taler, veien til toalettet osv.

Deretter serveres forretten. Etterpå holder brudens foreldre tale, før hovedretten serveres. Så er det brudgommens tur til å holde tale, og det er påfyll av hovedrett.

Etter dette vil bruden, brudens forlover, brudgommens forlover og brudgommens foreldre holde tale. Deretter serveres desserten. Til slutt avholdes eventuell takk for maten-tale.

Taleboble med penn

Toastmaster i bryllup

Du kan med fordel ha en toastmaster i bryllupet. Vedkommende fungerer som en slags konferansier for anledningen, og har flere arbeidsoppgaver. Dette inkluderer følgende:

  • Lage liste over sanger og taler
  • Være bryllupets skålemester
  • Heise eventuelle flagg
  • Informere gjestene om praktiske ting
  • Ha kontroll på kjøreplan
  • Introdusere dem som holder taler eller musikere
  • Avtale tidspunkt for taler med eventuelle musikere

Med en toastmaster er det med andre ord enklere å sørge for riktig talerekkefølge i bryllup. Vedkommende blir nesten som en kontaktperson å regne i bryllupet.

Bryllupsdans med mann og dame

Taletips for bryllup

I tillegg til å tenke over korrekt talerekkefølge i bryllup, er det greit å vite hva du bør og ikke bør gjøre når du skal holde tale.

Du bør for eksempel unngå å lese opp talen for fort. Ta deg god tid, pust med magen og les opp talen høyt og tydelig. Slik får alle med seg det du skal si.

Dersom du kan talen utenat er selvfølgelig det et stort pluss. Har du imidlertid en lang tale er det ikke så lett å huske alt. Ta gjerne med deg en liten huskelapp.

Taleboble med penn

Hjelp til å skrive tale

For at den store dagen skal bli mest mulig vellykket, er det greit å ha kunnskap om talerekkefølge i bryllup. Selve talen bør også være unik og personlig.

Dersom du er usikker på hvordan du skal skrive en god bryllupstale, kan Din Taleskriver hjelpe deg. Vi skriver taler fra bunnen av, og sørger for at talen din blir personlig og unik.

Vi lager alt fra brudgommens tale til brudens mor sin tale. Uansett hva slags tale du trenger hjelp med, kan du bestille den via nettbutikken vår. Vi leverer den innen kort tid!