Til konfirmanten 

Konfirmasjonsdagen er en stor dag, både i religiøs betydning og for konfirmanten generelt. Man sier gjerne at konfirmasjonen er dagen hvor konfirmanten “trer inn i de voksnes rekker”. Til konfirmanten er det derfor vanlig å holde en tale. 

Det er vanlig å markere at noen blir konfirmert med et stort selskap etter konfirmasjonsgudstjenesten. I selskapet har de som ønsker det anledning til å holde en tale til konfirmanten. 

I denne artikkelen skal vi se nærmere på taler til konfirmanten. Hvilken rekkefølge er vanlig, og hvem skal tale til konfirmanten? 

Hva vil det si å være konfirmant? 

Som konfirmant går man gjennom en kristen seremoni. Her bekrefter konfirmanten dåpsløftet som foreldrene ga på deres vegne av dem da de fortsatt bare var et spedbarn. Alternativer som borgerlig konfirmasjon har også blomstret opp de senere årene. 

Sistnevnte byr på mye av det samme som tradisjonell konfirmasjon, men uten det religiøse aspektet. Konfirmasjonsdagen er uansett en kristen tradisjon, som gjerne beskrives som en bekreftelse av overgangen fra å være et barn til å bli voksen. 

17. mai tale

Taler i en konfirmasjon 

I en konfirmasjon er det vanlig at mange ønsker å tale til konfirmanten. Etter tradisjon tales det ofte i en bestemt rekkefølge: 

  • Velkomsttale 
  • Foreldrenes tale til konfirmanten 
  • Fadderens tale til konfirmanten 
  • Konfirmantens tale 
  • Andre taler 
  • Takk for maten tale

Velkomsttale 

Velkomsttalen er en tale som ønsker alle gjestene velkommen til bords. Denne talen holdes ofte av konfirmantens far. I tillegg til å ønske alle gjestene til bords, inkluderer også vanligvis denne talen praktiske opplysninger om feiringen. 

Foreldrenes tale til konfirmanten 

Tale nummer to er foreldrenes tale til konfirmanten. Denne talen kan holdes av både konfirmantens mor og konfirmantens far.  

Hensikten med denne talen er å ønske konfirmanten inn i “de voksnes rekker”. Det er også vanlig å fortelle litt om oppveksten til konfirmanten. 

Fadderens tale til konfirmanten 

Etter foreldrenes tale, er det fadderens tur til å tale til konfirmanten. Det er vanlig at den eldste av konfirmantens faddere er den som taler. 

Her er det også rom for å la noen andre tale, dersom ikke konfirmantens faddere ønsker å gjøre det. Tale nummer tre kan også være en tale fra konfirmantens onkel/tante eller gudfar/gudmor. 

Konfirmantens tale 

Etter tre taler har konfirmanten muligheten til å tale selv. Dette er dog valgfritt. Hvis konfirmanten ikke ønsker å tale, er det helt greit. 

Hvis konfirmanten ønsker å holde tale, er det vanlig at konfirmanten selv benytter anledningen til å takke gjestene for at de ønsket å feire den spesielle dagen med han eller henne. 

Andre taler 

Deretter er det mulig for andre å tale til konfirmanten. Har storebror eller bestefar lyst til å si noen ord? Da vil de få muligheten til det her! 

Takk for maten tale 

Etter at alle som ønsker å tale har talt, kan man ha en takk for maten tale hvis man ønsker. 

I motsetning til andre taler som holdes i en konfirmasjon, er dette en kort tale. Hensikten med den er å takke for maten og ønske alle vel hjem.  

Trenger du hjelp til å skrive tale til konfirmanten? 

Å skrive taler er vanskelig. En tale til konfirmanten er et unntak. Konfirmasjonsdagen er en stor dag, og det legger kanskje et ekstra press på det.  

Skal du skrive tale til konfirmanten, men er usikker på om du klarer å finne de riktige ordene? Din Taleskriver hjelper deg mer enn gjerne med det! 

Har du flere sider med notater eller kanskje bare noen få ord? Send oss en e-post med det du har, så vil vi ta en titt på det for deg!