Tips til konfirmasjon

Konfirmasjonen er en stor merkedag for hele familien. Selv om dagen skal være en hyllest til konfirmanten, føler ofte foreldre på press og stress rett før markeringen. For å sikre en hyggelig dag har vi samlet noen gode tips du kan ta med deg.

Tiden før konfirmasjonen går fort. Plutselig er ukene gått og dagen nærmer seg med stormskritt. Før vi starter med selve tipsene, er det viktig å påpeke at dette er konfirmantens dag.

Inkluder hedersgjesten i planleggingen og spør hva han eller hun ønsker seg av mat, kaker, underholdning og dekorasjon. Med konfirmantens ønsker i bakhodet kan du starte planleggingen av den viktige dagen.

Ta en titt på våre tips dersom du ønsker å nyte konfirmasjonsdagen med lave skuldre og alt under kontroll. Gratulerer til konfirmanten!

Norske flagg til konfirmasjon

1. Sett av god tid til planlegging

Det sier seg kanskje selv at det er viktig å planlegge i god tid. Likevel er det mange som ender opp med å stress unødvendig mye i dagene før konfirmasjonen. God planlegging er nøkkelen til et vellykket arrangement. Beregn god tid – både til dekorasjon og henting av mat.

Hånd som planlegger konfirmasjon

2. Start forberedelsene tidlig

Skal dere leie lokale? Ta profesjonelle bilder? Bestille levert mat? Husk at det ikke bare er ditt barn som skal konfirmeres denne helgen og derfor er det viktig å være tidlig ute med bestilling av tjenester. Lokaler snappes fort opp og det samme gjør eventuelle fotografer.

Mann som forbereder konfirmasjon

3. Få hjelp fra venner og familie

Du vil mest sannsynlig få tilbud om hjelp fra både venner og familie – ta imot denne hjelpen. De nærmeste vil synes det er koselig å bidra og ønsker gjerne å lette på arbeidsmengden. Kanskje kjenner du noen som kan bidra med kaker eller matlaging?

For å sikre at du sitter igjen med fine minner fra selve dagen, kan du spørre en hobbyfotograf om hjelp til fotografering gjennom dagen. Kanskje har konfirmanten et søskenbarn som kan ta bilder av barna, gjestene, taler og maten?

Med mindre dere skal ha koldtbord, vil serveringshjelp alltid komme godt med. Her kan konfirmantens venner være til god hjelp. Dersom familien kommer langveis fra, er de mest sannsynlig i området noen dager før selve dagen. Få hjelp til dekorering og samkjør gjerne transport av gjester til og fra kirken.

Venner og familie av konfirmant hjelper til

4. Personlig dekorasjoner

Som foreldre er det lett å ta styring på dekorasjonen, men husk at dette er konfirmantens dag. Hvilke farger ønsker konfirmanten å se på bordet? Det er naturligvis ikke alle konfirmanter som bryr seg like mye om akkurat dekoren, men for noen vil dette bety mye.

Personlige bordkort kan være et enkelt, men hyggelig innslag. Her er det mulig å bruke bilde av konfirmanten, eller bilde av gjesten og konfirmanten på hvert bordkort. Det er kun fantasien som setter grenser, men barne-bilder av konfirmanten slår aldri feil.

Barnebilde av konfirmant

5. Taler

Taler er et fast innslag i enhver konfirmasjon. Det er lurt å planlegge talene i god tid før selve dagen, slik at du virkelig får tid til å skrive ned alt du ønsker å si. Det er sikkert flere i familien som ønsker å si noen ord, og du gjør lurt i å lage en oversikt over talere i forkant.

Dersom det viser seg at både besteforeldre, fadder, onkler, tanter, søsken og søskenbarn planlegger å tale, bør du be dem holde talen kort og konsis. Selv konfirmanten kan synes det blir overveldende dersom hele middagen går ut på å høre på taler.

Skrive tale til konfirmant

6. Underholdning

Taler er ikke det eneste vi ofte ser i konfirmasjoner. Dikt, hjemmelagde sanger og andre innslag skaper en minneverdig og hyggelig atmosfære. En sang blir ofte skrevet av foreldre og søsken, men det er også mulig å få hjelp av tanter og andre som står konfirmanten nær.

Hvis dere vil gjøre ekstra stas på anledningen, kan en underholdende quiz om konfirmanten få frem mange morsomme historier. Skriv ned underholdende anekdoter, og spørsmål knyttet til konfirmantens oppvekst og favoritter. Med to svaralternativer kan gjestene rekke opp hånden på det de mener er rett, hvilket kan skape en god stemning og mye latter.

Skrive quiz til konfirmant

7. Gjør klart dagen før

Selve konfirmasjonsdagen er ofte preget av stress – særlig for foreldre. Gjør klart så mye dere kan dagen før selve konfirmasjonen. Bord og dekorasjoner må være på plass, men tenk også på de små tingene. Skal dere ha blomster? Sett frem vaser, vann og klipp dem til dagen før. 

Sørg for at det fyrstikker tilgjengelig for eventuelle lys, finn frem servietter, dekk på og gjør alt klart på kjøkkenet. Hvis dere skal leie et lokale med eget kjøkken, kan dere be gjester komme med kaker kvelden før. Dette sparer mye tid på selve dagen.

Før familien går til sengs bør alle antrekk legges frem. Skjorter må strykes og kjoler på dampes. Har du strømpebukser og slips klart? Prøv gjerne på antrekket en siste gang for å unngå kleskrise neste morgen. Da er du sikker på at alt er som det skal.

Konfirmasjonsgave

8. Alt trenger ikke å gå etter planen

Mest sannsynlig vil ikke alt gå etter planen, og det er helt OK. Denne dagen handler først og fremst om konfirmanten og fellesskapet med familien. Dersom en kake blir glemt i kjøleskapet eller en dekorasjon ikke kom i tide, vil ikke dette ødelegge dagen. 

Selv om du aldri er garantert at arrangementet går fullstendig på skinner, vil god planlegging være nøkkelen. Fokuser på det som har gjort dagen fin og minneverdig. Det er uansett disse tingene familien og konfirmanten vil huske.

Mann med kappe

Vi hjelper deg med talen

Det er mye å huske på i forkant av konfirmasjonen, men vi kan hjelpe deg med talen. Enten du er foreldre, besteforeldre, søsken, tante eller kanskje konfirmant selv – Din Taleskriver sørger for å levere en skreddersydd tale i god tid før konfirmasjonen.

Gi oss noen stikkord om relasjonen til konfirmanten, og gjerne noen minner, personlighetstrekk eller visdomsord du ønsker å fremheve. Vi tar oss av resten. Ta kontakt med oss i dag for en minneverdig tale som hyller konfirmanten.