Tips til konfirmasjonstale

Skal noen i familien konfirmeres? Enten du er foreldre, fadder, tante eller kanskje søsken, er det alltid hyggelig å si noen ord på den store dagen. Men hvordan går du frem, hva skal du si og hvordan skapes egentlig en god tale? Dette skal vi hjelpe deg med.

Noen er skapt for å snakke foran publikum og har en helt unik evne til å fenge forsamlinger med vakre, morsomme eller rosende ord. Andre synes det er ubehagelig å tale foran andre og får skrivesperre så snart de rører dokumentet. 

Hvis du synes det er vanskelig å komme i gang eller gruer deg til fremførelsen, har du kommet til rett sted. Vi har nemlig samlet noen råd og tips til konfirmasjonstale, slik at du er sikret en vellykket tale som hedrer konfirmanten.

Eksempel tale

1. Tenk på talens lengde

Før du begynner å skrive er det lurt å få et innblikk i konfirmasjonens taler. Du er nok ikke den eneste som ønsker å si noen ord til konfirmanten, og det er viktig å skrive talen med tanke på lengde.  

Forhør deg med konfirmantens foreldre, tanter, onkler, besteforeldre og søsken. Skal alle holde tale? Lengden har ofte en sammenheng med relasjon. De som står konfirmanten nærmest, holder gjerne en lengre tale enn tanter. Husk at faddere også pleier å holde tale.

Med mange taler på tidsskjema er det lurt å holde talen til noen få minutter. Når du vet hvor lang tid du har til rådighet, blir det enklere å strukturere talen og velge ut historier. Begynn derfor å skriv etter lengden og husk at du alltid kan kutte ned eller legg til ved behov.

Konfirmant tale

2. Hold en rød tråd gjennom talen 

Uansett hva anledningen er, lønner det seg alltid å holde en rød tråd gjennom talen. Hvis du for eksempel ønsker å få frem at konfirmanten er ansvarlig og hjelpsom, vil det være naturlig å fortelle historier hvor konfirmanten har bevist at han er dette. 

Du trenger ikke å fokusere på en enkelt egenskap, men refleksjoner, sammenligninger og eksempler skaper røde tråder. Sier du at konfirmanten er omtenksom? Da kan du fokusere spesifikke situasjoner hvor denne egenskapen har kommet frem.

Hold deg gjerne til en håndfull historier, slik at talen ikke blir for lang. Alle historiene og hovedpunktene bør lede deg til talens sluttpunkt. Her kan du fint ta en oppsummering av det du har sagt, og gjerne komme med noen råd til fremtiden. 

Hvis du synes at oppbygningen er vanskelig, kan du det lønne seg å starte med strukturen. Begynnelsen kan være en introduksjon av deg og din relasjon til konfirmanten. Hoveddelen er historier og anekdoter. Til slutt oppsummerer du det som har blitt sagt.

Foreldre

3. Vit hvem du snakker til 

Når du holder en tale er det alltid viktig å kjenne publikum. I en konfirmasjon skal du derimot kjenne konfirmanten. Konfirmasjonstaler skiller seg ut fra andre type taler. Målet er ikke nødvendigvis å underholde publikum, men å hedre konfirmanten. 

Det finnes mange måter du kan løse denne oppgaven på. Noen velger å holde en tale om konfirmantens barndom og oppvekst, andre fokuserer på visdomsord og råd for fremtiden. Fellesnevneren for konfirmasjonstaler er at de handler om taleren og konfirmantens relasjon. 

Ofte kan det være morsomt å trekke frem historier fra barndommen, men husk at målet ikke er å skjemme ut hedersgjesten. I bursdager og bryllup er det ikke uvanlig at flauser fra fortiden kommer frem, men husk at konfirmanten gjerne er i en sårbar alder. Hvis du er usikker på anekdoten skjemmer ut konfirmanten, er det best å la den ligge. 

Fokuser på det positive, det konfirmanten har fått til og de gode evnene han eller hun har. Personlighetstrekk, erfaringer, vennekrets, hobbyer, prestasjoner og væremåte er alle områder som ofte kommer frem i konfirmasjonstaler. 

DIN GRUPPEN

4. Kom godt forberedt 

Tenker du å ta talen på sparket? Dette er sjeldent en god idé. Skriv ned hele talen, ikke bare stikkord. Når hele talen er skrevet ned på papir med alle historier, anekdoter og sluttpoenger på plass, er du sikret en vellykket og bedre fremførelse. 

Vi anbefaler at du skriver ut talen på papir, slik at du ikke må begynne å «fikle» med mobilen under talen. Dette kan virke forstyrrende og flytter fokuset ditt vekk fra fremførelsen. Med et ark i hånden vil du også føle deg mer selvsikker.

Det er ikke uvanlig å vegre seg før den store dagen. Jo mer du har lest gjennom talen, desto bedre husker du. Når du leser høyt, vil hjernen huske talen på en helt annen måte og fremførelsen blir stødig.

Ferdigstill talen i god tid før konfirmasjonen. Av og til kan det være behov for endringer og justeringer etter hvert, slik at talen blir akkurat slik du har sett for deg. Med god nok tid er du sikret den perfekte tale, samtidig som du får tilstrekkelig med tid til forberedelser.

Konfirmant tale

Din Taleskriver hjelper deg med konfirmasjonstale

Har du skrivesperre? Det er en kunst å skrive gode taler, uansett hvor godt du kjenner konfirmanten. Hvis du står fast eller trenger hjelp til å komme i gang, kan Din Taleskriver bistå. Vi skriver taler fra bunn eller tar utgangspunkt i det du allerede har skrevet ned. 

Send oss noen stikkord, historier eller andre elementer du ønsker at skal komme frem i talen. Skal talen være morsom, seriøs, underholdende, engasjere, røre eller kanskje være en blanding av alt? Vi gjør hele eller deler av jobben for deg. 

Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende prat eller bestill din konfirmasjonstale i dag. Vi leverer raskt slik at du får tilstrekkelig med tid til å øve. Bruk talen som den er eller gjør egne endringer ved behov. Vi gir oss ikke før du er fornøyd!