Tips til tale

Dåp, bursdag, konfirmasjon, bryllup og julebord – det er mange store begivenheter gjennom et år, og med disse kommer alle talene. Det færreste synes det er gøy å holde tale, men de fleste ønsker likevel å si noen ord når barnet konfirmeres eller bestevennen skal gifte seg. 

Noen mennesker har en helt unik evne til å engasjere publikum. Magiske talere underholder og fengsler fra sekundet de åpner munnen. En god taler klarer å få i gang følelser og skape en unik opplevelse for de som lytter. Det er en kunst å holde gode taler, men med litt kreativt og øving er dette en kunst vi alle kan mestre.

Du har nok opplevd dårlige tåler før. De som taler uten rød tråd, forteller pinlige historier, hopper mellom poenger og fremstår mer frekk enn de er morsomme. Men hva er det egentlig som gjør en tale god? De fleste vellykkede taler har et par ting til felles, og vi skal gå gjennom tre av disse punktene.

Skribenter skriver tale

1. Vær bevisst på publikum og vit hvem du snakker til 

Talen skal først og fremst være til hedersgjesten, enten dette er et brudepar, konfirmant eller bursdagsbarn. Men det er også viktig å tenke på de andre gjestene i rommet. Lange taler med interne referanser og personlige anekdoter, kan fort bli kjedelig for resten av forsamlingen.  

Talen skal også gi mening for de andre gjestene og derfor kan det lønne seg å inkludere publikummet. I stedet for å spør hedersgjesten om han husker en spesiell hendelse, eller referere til en personlig opplevelse uten kontekst, kan du heller engasjere publikum i det som blir sagt. Fortell historien til de som ikke har hørt den før og hold en rød tråd gjennom alt som blir sagt. 

Det er viktig at talen har et mål og at historier og referanser hjelper deg på vei mot målet. Her er det lurt å bruke historier med et felles tema, som gjerne omhandler et personlighetstrekk eller en positiv egenskap du ønsker å belyse hos personen.

Selv om de andre gjestene ikke kjenner til deg og ditt forhold med hedersgjesten, kan de kjennes seg igjen i historiene hvis målet er å trekke frem typiske ting personen gjør eller evner personen har. Slik kan du engasjere publikum og la dem ta del i talen, uten at de føler seg «utenfor».

Sjekkliste for tale

2. Vær ekte og følg en struktur 

Har du noen gang hørt på en tale hvor taleren hopper fra det ene tema til det andre? Da er det ikke lett å henge med. Som nevnt er det viktig å ha rød tråd og følge en struktur gjennom talen. Publikum vil føle at de hører på en fortelling og det blir lettere å engasjere seg. Men her er det også viktig å ikke bli for rigid. 

En god taler prøver ikke å fremstå overlegen, morsommere eller smartere enn hva han egentlig er. Talen kan være godt skrevet, men det er fremførelsen som avgjør kvaliteten. Når du selv synes talen er morsom og engasjerende, vil dette skinne gjennom og smitte over på de andre gjestene. 

Det er ikke alltid lett å få med seg essensen av talen, dersom den leses opp stakkato eller stivt. Taleren må leve seg inn i det som blir sagt – det er her god forberedelse spiller en veldig viktig rolle.

Samarbeid om tale

3. Vær godt forberedt og tenk på lengden

Talen bør skrives i god tid før den skal fremføres. Selv om det kan være fristende å ta talen på sparket, er dette sjeldent en god idé. Bruk tid på å formulere deg rett og for å sikre at du får med alle øyeblikk, historier og den røde tråden som er så viktig. Når du føler talen er ferdig, kan du la den ligge til neste dag før du går gjennom den på nytt. 

Etter at talen er ferdigstilt, begynner den virkelige jobben. Det er selvfølgelig lov å ha med seg noen stikkord i tilfelle du får hjerneteppe, men en god taler klarer å løfte blikket rikelig gjennom fremførelsen. Les talen høyt flere ganger og ikke bare les den inni deg – slik blir det enklere å huske ordene.

Når du leser høyt, øver du ikke bare på innholdet, men også fremførelsen. Hvor er det naturlig å ta pauser? Hvor skal du legge trykk? Hvilket tempo passer best til talene? Dette vil komme frem når du øver høyt og bruker scenestemmen din. Ta gjerne tiden av deg selv for å sikre at talen ikke blir for lang. 

Ingen legger merke til om talen er for kort, men alle vil tenke over en tale som er for lang. Husk at du mest sannsynlig ikke er den eneste som skal holde tale på festen. Gi rom for andre og sørg for at du ikke slutter å snakke før publikum har sluttet å høre etter. 

Sjekkliste for tale

Hvordan skrive en god tale?

Vi har nå gått gjennom noen fellesnevnere for essensen av en god tale. Men hvordan kommer du i gang med selve skrivingen? Her lønner det seg å bruke god tid og starte tidlig med forberedelser.  

Talen bør først og fremst skrives rundt anledningen. Du ville ikke holdt samme tale i en konfirmasjon som i et bryllup. Forhør deg gjerne med verten for å finne ut om det er noen tema de ønsker at du skal eller ikke skal snakke om. Det er også lurt å orientere seg på dagens struktur. Skal andre holde tale? Hva skal de snakke om? Hvor mange taler er det før din tale?

I noen tilfeller trenger du en introduksjon. Skal det være en toastmaster som introduserer hver taler og deres relasjon til verten? Hvis ikke gjør du lurt i å gi deg selv en kort introduksjon før talen begynner. Få gjerne en oversikt over publikum og hvem de er. Da blir det enklere å engasjere dem i fremførelsen.

Til slutt må du bestemme deg for et tema og en rød tråd. Hva ønsker du at vert og publikum skal sitte igjen med etter talen? Skal de underholdes eller røres? Hva er det hovedmomentene og hva er de viktigste punktene? Med svaret på disse spørsmålene i bakhodet, blir det lettere å ta fatt på strukturen.

Mann som skriver tale

God struktur i taler

Start alltid med å introdusere deg selv, dersom ikke en eventuell «toastmaster» påtar seg denne oppgaven. Deretter kan du hoppe rett inn i innledningen. Introduksjonen åpner talen og er et godt verktøy for å etablere scenen. Hold blikket på målet og hovedpoenget fra første stund.

Den midtre delen vil være hoveddelen av talen. Her skal det meste av talen fylles inn. Hoveddelen er en mer detaljert versjon av innledningen og tar for seg de viktigste punktene. Hva er det viktig at du formidler i talen? Dette skal skje i den midtre del. 

Til slutt avslutter du talen med en god avslutning. Nå samles alle hovedpunktene i en fin oppsummering og du leverer det endelige budskapet. Det er her du setter stemningen for det publikum skal sitte igjen med og føle på etter talen.

Enhver god tale bør innholdet historie, detaljer og humor. Sentrer innholdet rundt disse elementene. Gode detaljer er viktig for å få frem poeng, men det gjelder å se forskjell på meningsløses detaljer og de som er avgjørende for historien. 

Mann som skriver tale på PC

Oppsummering 

Det er en kunst å holde gode taler, men mye av magien ligger i forberedelsene. Bruk tid på å gjøre deg kjent med arrangementet og hva verten ønsker at du skal snakke om. Finn et hovedtema basert på din relasjon med verten og de historiene og minnene dere deler sammen.  

Planlegging er alfa og omega. Lag en struktur og sorter innholdet i introduksjon, hoveddel og avslutning – da er det enklere å skape sammenheng. Tre elementer går ofte igjen i taler, og dette er humor, historier og detaljer.  

Før den store dagen må du øve på fremførelsen. Hvor tar du pauser og hvor legger du trykk? Tenk på lengden og hold heller en for kort enn en for lang tale. Vær deg selv og la ditt eget engasjement for verten og historiene skinne gjennom – dette smitter over på gjestene. 

Øving er det eneste som kan gjøre deg til en bedre taler, men husk at talen ikke må være feilfri. Ingen forventer en perfekt tale og det er tanken som teller. Synes du er det overveldende å både skulle skrive og holde talen? Da kan Din Taleskriver hjelpe deg.

Få hjelp med tale

Din Taleskriver hjelper deg med talen 

Vi i Din Taleskriver kan hjelpe deg med å sette sammen en tale som treffer på alle punkter. Enten du trenger en humoristisk, rørende eller seriøs tale, kan vi sørge for at den står til dine, verten og publikums forventninger.  

Fortell oss hvilken stil du ønsker talen i og kom gjerne med noen stikkord til historier, anekdoter eller detaljer du vil ha med. Vi sørger for at talen blir ferdig i god tid og gir oss ikke før du er fornøyd. Kontakt oss i dag for en uforpliktende prat!