Tips til talen

Har du blitt bedt om å skrive og holde en tale? Er du lei av å manøvrere deg gjennom haugevis med upraktiske og ugjennomførbare tips og triks? Eller har du nettopp begynt å lete etter hjelp på veien? Forhåpentligvis er våre tips nøyaktig det du trenger for å lykkes med talen din!

Noen ganger når man skal skrive en tale, flyter ordene på plass, og før man vet ord av det er talen ferdig. Dessverre er dette som oftest ikke tilfelle for de aller fleste. Skrivesperre, frustrasjon og fortvilelse er ikke uhørt å føle på gjennom skriveprosessen. Til tross for et sterkt ønske om å fremføre en god tale, vet man ikke alltid hvordan man skal oppnå det. Hvis du ønsker å ha den første opplevelsen, der taleskrivingen går relativt knirkefritt, kan du dra fordel av å fortsette lesingen.

I denne artikkelen sikter vi oss mot å gi deg tips som du lett kan anvende for å gjøre skriveprosessen av talen din enklere, og unngå den fryktede skrivesperren. Og enda bedre, tipsene gjelder uavhengig av hva slags type tale du skal holde!

Et forstørrelsesglass som ligger skrått.

Før du begynner å skrive

Mye av arbeidet er ofte i boks, når man har gjennomført et godt forarbeid. Selv om det kanskje ikke virker sånn, har forarbeidet mye å si ved taleskriving også. Det kan være en fordel om du i denne fasen finner frem et tomt papir eller åpner favoritt skriveprogrammet ditt, for å skrive ned refleksjonene dine. Tenkt igjennom følgende:

  • Hvilken anledning skal talen holdes i (for eksempel konfirmasjon eller jubileum?)
  • Er det noen forventninger til en slik tale (i en forlovertale er det for eksempel en forventning om at man skal takke for at man får være forlover)
  • Hvem vil være ditt publikum (om det er barn til stedet, eller ditt forhold og kjennskap til publikum, kan være med å bestemme hvor fritalende du kan være, eller om du er nødt til å forholde deg mer formell)
  • Hvordan vil du at publikum skal reagere på talen din (ønsker du for eksempel at de skal bli underholdt, tørke tårer eller begge deler?)

Ved å tenke igjennom punktene ovenfor, kan du sette de riktige rammene for deg selv. Du vil også sørge for at talen din blir bedre mottatt av publikum. Ved å ta hensyn til publikummets forventninger, har du også begynt å planlegge hva talen din skal inneholde.

sjekkliste som blir krysset av

Strukturer talen din

Hvis du har lite erfaring med å skrive taler, eller frykter du lett kan møte på skrivesperre, kan en god struktur hjelpe deg på veien. Når man sitter med et helt tomt dokument, er det lett å stå fast allerede på første setningen. Derimot hvis du deler opp talen i mindre deler, kan det bli lettere å skrive den. Vi vil komme med forslag til nettopp hvordan du kan gjøre dette.

En av våre foretrukne steder å begynne er å avgjøre lengden på talen. Dette kan alltids justeres etterpå, men bare så du har noe å gå ut ifra. De aller fleste taler blir bedre dersom de er på den kortere siden. Grunnen til dette er blant annet at det er lettere å miste publikums oppmerksomhet ved en lengre tale. Å sikte seg mot et sted mellom 1-5 minutter er ofte passende. Hvis du skriver talen på PC, kan det være en fordel å omgjøre dette til antall ord. Tenk omtrent 150 ord per minutt. Da slipper du å hele tiden lese igjennom, for å sjekke lengden.

Hvis du har gjort deg opp noen tanker om hva du vil at talen din skal inneholde, kan du begynne å skrive inn dette. Det enkleste stedet å begynne kan ofte være med innledningen og avslutningen. For eksempel: Kjære Henrik. Jeg er så glad for å kunne holde en tale for deg i dag (…) Jeg gleder meg til årene fremover med deg. Skål for …

Ikke heng deg opp i å forme de perfekte setningene enda. Dette er mest for å hjelpe deg selv på veien, og fjerne tomheten med papiret. Selv om det ofte viser det seg at de første setningene man skrev, var gode nok allikevel. Og før du vet ord av det, har du bare midtre del av talen igjen!

Fire mennesker som alle holder puslebrikker i hver sin hånd, klar til å putte dem sammen.

Innholdet i talen

Hoveddelen av talen er ofte det stedet der flest stopper opp. For hva skal man ha med? Et godt sted å begynne er å gå tilbake til refleksjonen du gjorde i forberedelsedelen. For enkelhets skyld, bruker vi eksempelet at du kom frem til at du skal holde en morsom og koselig 60 – årstale. Da kan neste steget være å skrive opp hva du liker best med jubilanten eller minner dere deler, i korte avsnitt. Har jubilanten noen trekk du kan spøke med? Da kan du plassere dette rundt de koselige, slik at det blir en fin balanse.

La oss si at du ønsker å fylle på med mer generelt innhold i talen din også. Da kan du benytte deg av internett for å finne sitater, vitser eller setninger som passer til din taletype å hente inspirasjon herfra.

I de aller fleste taler, vil vi råde deg til å skrive ned nøyaktig det du føler. Hvis du skal holde en tale som er dedikert til en bestemt person, prøv å forestille deg at du snakker direkte til vedkommende. Hva ønsker du at de skal vite? Deretter kan du tenke videre til hva du ønsker at publikum skal sitte igjen med. Å ha et formål med talen, er ofte veldig hjelpsomt for å få ordene til å flyte.

Når du har funnet ut av hva du vil at talen skal inneholde, er det på tide å knytte det sammen. Les igjennom om nødvendig, for å finne ut av hvor hver del passer best. Kunne du plassert noe humoristisk foran, for å forsterke det rørende ved neste del, eller motsatt?

mann med kappe som flyr

Forbered deg til å fremføre talen

Selv om vi absolutt anbefaler å skrive talen ned, lages talen hovedsakelig for å fremføres. Ha dette i bakhodet. Du kan begynne allerede i skriveprosessen. Lag rom for latter og reaksjoner. Del opp større avsnitt i mindre, slik at du husker hvor du skal legge inn pausene.

Pass på at du skriver talen på en måte som gjør deg komfortabel med å skulle fremføre den. Det kan være en fordel å skrive slik du snakker. Prøv også å la talen komplimentere hvordan du er som person. Er du en som normalt bruker mye humor? Er du en dyp og sensitiv persons som ofte kommer med visdomsord? Det er ingenting galt med å strekke seg litt, eller fremheve en side ved seg selv som kanskje ikke kommer til syne så ofte ellers. Det viktigste er at du er komfortabel med talen din, og klarer å formidle den på en ektefølt måte.

Så er tiden kommet for å gjøre seg kjent med talen. Med det mener vi at du må øve. Les gjennom talen høyt, for deg selv og gjerne andre, flere ganger. Jo mer vant med talen din du blir, jo mer selvsikker kan du holde talen. Det er mange som finner det å holde en tale skummelt. Husk at alle heier på at talen din skal gå best mulig. Sjeldent forventer publikum at du skal holde en perfekt tale.

tre glade skribenter som skriver talen din for deg

Ønsker du hjelp med talen din?

Alle er forskjellige. Noen synes taleskriving kan være et morsomt og spennende prosjekt. Andre kan synes det er vanskelig, kjedelig og tidskrevende. Det tar dessuten tid å lære seg å skrive en god tale. Hvis du har dårlig tid, eller av en annen grunn opplever at du trenger hjelp utenfra, kan en profesjonell taleskriver være akkurat det du trenger!

Vi i Din Taleskriver har lang erfaring med å skrive taler til alle anledninger. Ikke vær redd for at det å søke hjelp hos oss vil gå på bekostning av noe ved talen din. Du vil fremdeles få en unik og skreddersydd tale, som er lagd ut fra dine ønsker og tanker.

Kontakt oss i dag for en uforpliktende prat, eller for å bestille din drømmetale.