Tips til konfirmasjonssanger

Vil du overraske konfirmanten med et musikalsk innslag på den store dagen? Du behøver ikke være musiker eller profesjonell sanger for å sette sammen en minneverdig konfirmasjonssang. Med litt kreativitet og noen gode tips fra oss er du på god vei.  

I denne artikkelen skal vi gi deg noen gode tips til hvordan du kommer i gang med konfirmasjonssangen. Hvilken melodi skal du velge? Hvordan unngår du kramperim? Hva er greit og ikke greit av innhold? Dette skal vi i Din Taleskriver hjelpe deg med. 

1. Velg melodi med omhu 

Valg av melodi er den første utfordringen, og her gjelder det å tenke smart. Konfirmasjonssangen skal mest sannsynlig deles ut til mennesker i alle aldre, og det er naturligvis få melodier som både minstemann på 5 år og bestemor på 90 år har til felles. 

Tenk gjennom hvem som egentlig kommer til å synge sangen. Det er ofte de «godt voksne» som tar styringen, og derfor lønner det seg å heller velge en melodi som de voksne kan, fremfor en som kun de yngste har et forhold til. 

Konfirmasjonssanger skal være et fint avbrekk, skape god stemning og gjerne fremkalle litt latter blant forsamlingen. Styr unna trege melodier, da disse ofte går enda saktere under allsang. Velg en melodi med futt i og driv over, slik at innslaget blir moro for alle.

Musevisa og Teddybjørnens vise blir ofte brukt, men her er det svært korte vers og korte melodilinjer. For at sangen skal henge sammen må du komme med nye utsagn og holdepunkter i hver eneste linje, hvilket kan bli ekstra utfordrende hvis du bruker disse to eksemplene. 

Skribenter

2. Du må kjenne konfirmanten 

Tradisjonelt er det søsken eller foreldre som skriver konfirmasjonssanger, og dette er det en god grunn til. For å sikre at sangen blir personlig, morsom og noe konfirmanten selv kan kjenne seg igjen i, må den selvfølgelig skrives av noen som kjenner konfirmanten selv. 

Tanter og besteforeldre kan også skrive sang, men da er det lurt å forhøre seg med de som står konfirmanten aller nærmest først. Hvis du ikke har et godt kjennskap til konfirmanten og heller ikke har fått noen stikkord og holdepunkter fra mor og far, er det lett at sangen blir full av floskel og tomme ord.

Det er heller ikke alt som sømmer seg i en konfirmasjonssang, men her er alle forskjellig. Noen konfirmanter synes det er helt greit at gamle flauser og uheldige historier blir dratt frem, men andre kan oppfatte dette som ubehagelig. 

Selv om konfirmasjonssanger er morsomme, bør det ikke gå på bekostning av konfirmanten selv. Vit hva som er greit å snakke om og hva konfirmanten er komfortabel med. Her er det igjen lurt å forhøre seg med mor og far dersom du ikke omgås konfirmanten på daglig basis. 

3. Unngå kramperim

Konfirmasjonssanger er et vanskelig og trangt format – her skal mye fortelles på få linjer. Det beste tipset er å telle stavelser i den originale sangteksten, slik at din tekst samsvarer med dette. Av og til er det greit å kutte ut små ord for å sikre at setningene ikke blir for klumsete. Vi har nok alle vært med på at sangen stopper opp grunnet uvanlige ordstillinger rytmer.  

Prøv å følg den naturlige rytmen til ordene så godt det lar seg gjøre. Dersom trykket på stavelser endres, kan dette fort skape forvirring. Det er imidlertid mulig å forandre på setningsoppbyggingen, så lenge dette ikke blir for krampaktig.

I stedet for å si «I dag har vi en veldig stor fest», er det mulig å si «I dag har vi kjempefest», dersom dette passer bedre med de originale stavelsene i teksten. Dersom setningsoppbygningen blir veldig annerledes enn vanlig tale, blir det av og til vanskelig for gjestene å henge med.  

Oppbygninger som: «Jeg for gaver vil takke», «Vi gratulere deg vil», «Samlet vi er nå i dag», kan fort bli vanskelig og skape forvirring. Nødrim som: Du som i dag hjemme hos oss bor, har nå blitt svært så stor», er heller ikke en ideell løsning. Men det handler til syvende og sist om smak og behag, og du gjør ikke noe «feil» ved å ta i bruk slike vendinger. 

Sjekkliste for sang

4. Bruk synonymer 

Hvis du vil unngå nødrim og skape en unik konfirmasjonssang, kan du bruke synonymer og rimordbøker. Dette er et svært godt hjelpemiddel for å finne smarte løsninger. Du kan selv velge hvor mange linjer som skal rime. 

Har du et godt øye for ord, synonymer og rim? Da kan behøver det ikke være vanskelig å få annenhver linje til å rime. Men de fleste synes det er lettere at hver påfølgende linje rimer. Her kan du prøve deg frem med den valgte melodien, for å finne den beste og letteste løsningen for deg.

Det er som nevnt ikke «feil» å bruke nødrim, men sangen fremstår mer gjennomtenkt dersom du bruker tid på å finne gode synonymer. Det er helt greit å bytte om på setningsoppbygging, så lenge dette ikke skaper problemer. Ofte er rimordbøker og synonymer et godt verktøy for å slippe for mye manipulering av rytme, trykk og oppbygning.

Samarbeid om tale

5. Innholdet gjør sangen personlig 

Når det gjelder innhold har vi som nevnt snakket om at et kjennskap til konfirmanten er til stor hjelp. Det er ikke noe feil i å bruke generiske utsagn, men sangen blir enda mer personlig dersom du skriver om den aktuelle konfirmanten, fremfor generelle utsagn om ungdommer. 

Vi ser ofte generiske tema som at ungdommen liker å sove lenge, er mye på mobilen, spiller dataspill, henger lenge med venner, kommer sent hjem, ikke rydder rommet sitt, får gode karakterer, er flink til å passe hund og søsken eller hjelper mye til hjemme. 

Hvis du vil gjøre teksten enda mer personlig kan du for eksempel nevne hvilket fag konfirmanten er flink i, fremfor å si at karakterene er gode. I stedet for å si at konfirmanten hjelper til hjemme, kan du nevne spesifikt hva han gjør – tømmer oppvaskmaskin, støvsuger, rydder boden, panter flasker og lignende. 

I stedet for å si at konfirmanten spiller mye data og bruker tid på mobilen, kan du for eksempel nevne spesifikt hvilket spill han spiller. Ungdommer nå til dags har ofte flere hobbyer som også kan nevnes: Matlaging, turer, strikking, lesing, et instrument eller en sport. Kanskje er det en kjendis eller en artist konfirmanten er ekstra glad i? Slikt kan være artig å implementere i sangen og konfirmanten vil føle seg sett og hørt.

6. Råd for fremtiden 

Det er ikke uvanlig at konfirmasjonssanger snakker om at konfirmanten nå er voksen og får mer ansvar og plikter. Råd og tips for fremtiden kan være et fint innslag og en flott måte å avslutte sangen på, men her er det viktig å ikke gå for spesifikt. Ingen vet hva fremtiden bringer og konfirmanten vil nok endre mening mange ganger om eget liv, studie og fremtidig jobb. 

Det er mer underholdende å høre om historier fra barndommen og utsagn som passer konfirmanten perfekt, enn å synge om at konfirmanten muligens har lyst å studere økonomi eller kanskje har lyst å begynne på elektro neste år. Dette kan også skape ubehag dersom konfirmanten har endret mening siden dere snakket sammen sist. 

Når du skriver konfirmasjonssanger, handler det i stor grad om å kjøre «safe». Sangen skal hylle konfirmanten, minnene familien har i lag og kaste lys på positive og morsomme sider med hedersgjesten. Igjen er det ikke «feil» å nevne at konfirmanten har gitt uttrykk for forskjellige studieretninger, men det er lettere å skrive om gamle anekdoter fra barndommen.

Hvis du ønsker å inkludere råd, er det mulig å si ting som at «Det er lov å skifte mening», «Du skal velge det som er rett for deg», «Du kan alltid komme til oss med spørsmål» og «Vi gleder oss til å følge deg» og lignende støtte. 

7. Tips til å lage en god sang 

Det er vanskelig å lage en god konfirmasjonssang. Det er mye du vil si og dele, men formatet er trangt og krever rim. Oppgaven er absolutt ikke umulig, men det er viktig å ta seg god tid. En god konfirmasjonssang skrives gjerne over flere dager med hjelp fra synonym- og rimordbøker. 

Mens du skriver, er det lurt å synge teksten høyt. Av og til høres setningene annerledes ut i hodet, enn når de kommer ut i tale.

Det er også lett å se seg blind på egen oppbygning, og derfor er det lurt å få en annen til å synge gjennom sangen når den er ferdig. Var det noen steder det stoppet opp? Var det noe som høres litt rart ut? 

Forbereder du deg i god tid, har du muligheten til å gjøre endringer. Det finnes ingen regler for hvordan konfirmasjonssangen skal utføres. Det er lov å gjøre feil og det ingen som forventer en perfekt sang. Ofte blir det en morsom og gøy stemming dersom sangen ikke

Få hjelp med sang

Din Taleskriver hjelper deg med konfirmasjonssanger

Nærmer konfirmasjonsdagen seg med stormskritt? Har du fått skrivesperre? Synes du det er vanskelig å unngå klisjeer og nødrim? Da kan vi i Din Taleskriver hjelpe deg. Alt du behøver å gjøre er å gi oss noen stikkord om konfirmanten og andre innspill du ønsker at sangen skal inneholde. 

Har du et ønske til melodi? Eller kanskje det er én melodi du absolutt ikke vil bruke? Vi skriver en konfirmasjonssang basert på dine ønsker og gir oss ikke før du er fornøyd. Din Taleskriver leverer raskt og sikrer deg en sang som virkelig hyller konfirmanten. Ta kontakt med oss i dag for en uforpliktende prat!