Velkomsttale konfirmasjon

En velkomsttale holdes for å ønske venner og familie velkommen til den store dagen. Talen holdes gjerne etter at gjestene har satt seg, men før dere begynner å spise. Dette er signalet på at festlighetene endelig kan starte – men hvordan skrives egentlig en velkomsttale til konfirmasjon?

Hvis du er usikker på hvem som skal holde talen, når den skal fremføres og hva den bør innholdet, skal vi gi deg noen gode tips og råd på veien. Velkomsttalen behøver verken være lang eller komplisert – den skal simpelthen ønske alle velkommen til konfirmasjon. Men det er naturligvis mulig å sette et humoristisk preg over introduksjonen.

Sjekkliste for velkomsttale

Hvordan skrive velkomsttale i konfirmasjon?

Innholdet i velkomsttalen vil avhenge av hvem som holder talen og hvilken stil dere ønsker å følge. Talen kan være kort og enkel, formell eller humoristisk. Felles for alle sjangrene er at talen skal ønske gjestene velkommen, takke for oppmøte og gi informasjon om dagen videre.  

I en formell eller enkel tale, holder det må å si noen ord som takk for oppmøte. Kanskje noen har reist langveisfra for å ta del i begivenheten, eller kanskje et familiemedlem har hjulpet til med kaker og mat? Takk gjestene som har gjort det lille ekstra for å sikre en suksessfull konfirmasjon.

Ofte er det foreldre eller konfirmanten selv som holder velkomsttalen. Foreldre skal mest sannsynlig holde en egen tale senere i selskapet, og derfor kan velkomsttalen gjerne være humoristisk for å få festligheten i gang. Her kan det vitses med at familien nå har fått enda en voksen i huset som kan bistå med oppvasken når måltidet er inntatt.  

I velkomsttalen kan du også gi praktisk informasjon til gjestene. Dette kan for eksempel være informasjon om hvilken mat som serveres, hvilken rekkefølge gjestene skal hente maten i og generell informasjon om lokalet. 

Mann som skriver velkomsttale på PC

Hvem holder velkomsttalen i konfirmasjon?

Det finnes ingen regler for hvem som skal holde velkomsttalene, dette er opptil konfirmanten selv. Mange konfirmanter ønsker å holde velkomsttalen, slik at den kan kombineres med en liten takketale. Men det er ikke uvanlig at konfirmantens mor eller far holder talen.  

Dersom konfirmanten ønsker å si noen ord i løpet av dagen, men er nervøs for fremførelsen, er det lurt å gi velkomstordet til hedersgjesten selv. Da slipper konfirmanten å grue seg til talen og det hele blir fort overstått. I tillegg er velkomsttalen vanligvis ganske uformell, noe som kan ta presset av konfirmanten. 

Talen holdes gjerne rett før maten er klar og mens gjestene finner plassene sine. Det er også vanlig å avslutte velkomsttalen med en skål, men da må talen holdes etter at gjestene har fått drikke i glasset. Skal dere bruke servitører på dagen, kan dere be dem om å fylle glassene så snart gjestene ankommer lokalet.

Sette sammen velkomsttale

Tips til fremførelse av velkomsttale 

Velkomsttalen er som nevnt ganske uformell, og de fleste holder seg borte fra manuset under fremførelsen. Men hvis du er veldig nervøs er det lurt å skrive ned noen stikkord til deg selv. Dette er spesielt viktig dersom du skal formidle generell informasjon om mat, allergier, program og lokalet.  

Prøv å lære deg den første delen av talen utenat, slik at talen virker mer genuin og vedkommende. Når det gjelder praktisk informasjon er det helt greit å lese av manuset – da er du sikret at alt av informasjon kommer med.

Husk å snakke høyt og tydelig, samtidig som du tar pauser mellom hver setning. Pass på tempoet og øv deg i god tid innen talen skal holdes. Når du øver, bør du bruke scenestemmen din og ikke snakke inni hodet. Slik kan du være trygg på å være så forberedt som mulig når den store dager endelig er her.

Få hjelp til å skrive velkomsttale

Få hjelp til velkomsttalen

Trenger du hjelp til å skrive en god velkomsttale til konfirmasjonen? Da kan vi i Din Taleskriver bistå. Alt du behøver å gjøre er å gi oss noen stikkord om hva talen skal inneholde og hvilken stil du ønsker talen i – informativ, formell, enkel, underholdene eller kanskje en kombinasjon?

Gi oss gjerne informasjon om hvem du er til konfirmanten. Vi gir oss ikke før du er fornøyd og kan levere på kort tid. Ta kontakt med oss i dag for en uforpliktende prat og mer informasjon om hva vi kan tilby, eller bestill din velkomsttale i dag!